Jeg heter Anne Gro Innstrand og er en erfaren psykolog. Jeg har kontor på Nesodden, men tilbyr veiledning over hele landet.

Jeg har et dypt engasjement for mennesker med funksjonsnedsettelser og utviklingshemming. Jeg har alltid interessert meg for mennesker som ikke kan uttrykke seg like godt som alle andre og hvor vi, nærpersonene, må finne fram til hva denne personen ønsker seg i livet sitt.

Hver dag er jeg takknemlig for de unike og fantastiske menneskene jeg møter. Og hver dag lærer jeg noe nytt om hvordan vi mennesker fungerer. De siste årene har den faglige trenden snudd fra å lære fra andre fagfolk, til å høre på brukerne. Mennesker med kognitive vansker og mennesker i autismespekteret skriver, foreleser og forteller oss om hvordan det er å se livet fra deres perspektiv. Takket være disse stemmene blir vi fagfolk klokere og forhåpentligvis mer effektive i vår tilnærming.

Tilbud om behandling til barn, ungdom, voksne og familier

Mitt fordypningsområde er Habilitering, det betyr at jeg jobber med alle aldre og hele livsløpet.

Utgangspunktet for min behandling er å jobbe så nært den enkelte som mulig, sammen med familien og / eller miljøterapeuter. De fleste ungdommene jeg snakker med er lei av folk som skal «hjelpe» og ofte de spesielt lei av psykologer. Disse ungdommene møter jeg ofte andre steder enn på et kontor. Jeg møter dem til en prat på en kafè, på et bibliotek, på skolen, på en arbeidsplass, hjemme hos dem selv eller på en spasertur. Noen har behov for korte timer, andre har behov for litt lengre tid. Jeg tilpasser meg.

Jeg prøver å være praktisk og bistår med konkrete råd. All veiledning er individuelt tilrettelagt. Ofte må jeg være med en familie i vanlige aktiviteter, for å forstå de utfordringene de står i. Sammen med familier eller miljøarbeider leter jeg etter muligheter for bedring, der mange syns det er overveldende og vanskelig. I sammensatte saker liker jeg å jobbe langsiktig og systematisk, med fokus på livskvalitet.

Mitt mål er at de som vanligvis ikke går til psykolog skal få en unik og tilrettelagt mulighet for behandling.

Hvem betaler?

Jeg har ikke driftsavtale og timene må derfor betales privat. De som bestiller mine tjenester er familier, skoler, avlastningsboliger, tjenester for funksjonshemmede i kommuner, psykiatriske poliklinikker, sengeposter og habiliteringstjenester. I mange saker jobber jeg for at familier skal få hjelp fra det offentlige. Det er viktig for meg at alle skal få den helsehjelpen de har rett på og at man ikke unødvendig går til privat psykolog. Men det kan være godt å få veiledning i denne prosessen og bli fulgt opp privat, mens man venter.

 

Variert og bred bakgrunn

Jeg har 30 års erfaring som psykolog med erfaring fra PP-tjenesten og spesialisthelsetjenesten, innen psykisk helsevern.

Jeg holder foredrag og tilbyr en rekke kurs innen forståelse av utviklingsforstyrrelser og psykiske lidelser.

I boka Utredning og diagnostisering, utgitt av Universitetsforlaget 2008, har jeg skrevet om Hvordan diagnostisere spiseforstyrrelser hos mennesker med utviklingshemming. I boka Utviklingshemming og habilitering, utgitt av Universitetsforlaget 2009, har jeg skrevet om Livskvalitet.

Stiftelsen SOR ga 2017 ut et E-læringskurs om autisme. Her har mitt bidrag vært å skrive om Spiseforstyrrelser og forstyrret spising hos mennesker med autisme. E-læringskurset er gratis og kan anbefales.

kokebok psykologen innstrand tilrettelagt leser soker bok grafisk design utviklingshemmede læringsvansker
Så Godt! Kokebok trinn for trinn.

I samarbeid med høgskulelektor Sølvi Linde, fotograf Pål Hoff, grafiker Einar Nilsson og matstylist Hege Jørgensen, ble  SÅ GODT! utviklet og utgitt første gang i 2011.

SÅ GODT! er en tilrettelagt kokebok med finansiert med støtte fra Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering. Boken er ment for alle, men er utarbeidet spesielt med tanke på mennesker med psykisk utviklingshemming. Kokeboken er tilrettelagt med godt grafisk design, bruk av ikoner, trinn for trinn bilder og lettlest tekst.

Fra venstre; Anne Gro Innstrand, Paal Hoff, Sølvi Linde og Einar Nilsson.

SÅ GODT! mottok hederspris for Årets best tilrettelagte bok i konkurransen Årets vakreste bøker 2011, arrangert av Grafill. Juryens kommentar var: «Dette er ei ekstremt brukarvenleg bok! Heilt uanstrengt blir terskelen for å laga mat senka, utan at det er flaut».

I 2015 mottok vi  Ordknappen fra Leser søker bok, hvor juryen understreket at vi med en lettlest og brukervennlig kokebok bidro til kulturelt demokrati.

Kokeboka SÅ GODT! kan kikkes på og bestilles her: Universitetsforlagets nettbutikk.

Her er en artikkel i Sandefjord Blad om «Psykolog som ble middagshjelper«.

Anne Gro Innstrand psykolog utviklingshemming psykiske lidelser forelskelse
Anne Gro Innstrand i sending i Empo-web-tv. «De vanskelige følelsene!»

Empo TV har laget tv-sendinger om det å være utviklingshemmet, om vanskelige følelser og om forelskelse, hvor jeg har deltatt i panelet. Ta en titt på spennende sendinger.

Om kjærlighet og parforhold.

Om det å føle seg anderledes.

Om humor. Er det ok å vitse om det å være utviklingshemmet? Er det ok å bruke mennesker med utviklingshemming i programmer med humor? 

https://www.empo.no/sendinger-2015/?vimeography_gallery=15&vimeography_video=253398059

I Bergen har jeg gitt tilbud om gruppeterapi til overvektige personer. Jeg har undret meg over at mange som sliter med overvekt kun er overlatt til kostholds- og treningsråd og ikke til psykologisk oppfølging. Derfor startet jeg en gruppeterapi for overvektige, her kan du lese litt om tilbudet: «Vekten sitter i hodet».

Kontakt

ikon-kontakt